Gotowane szparagi z sałatką z pietruszki
Dziś warzywa, które mają same zalety! Szparagi to bogactwo soli mineralnych i innych składników, które pozytywnie wpływają na wątrobę i układ nerwowy! Do tego pyszna sałatka z pietruszki i kaparów!
- Czas przygotowania20 minut
Składniki
- 1 pęczek białych szparagów
- 100g margaryny Flora Original
- 20g cukru
- sok z trzech cytryn
- 1 pęczek natki pietruszki
- 10g kaparów w zalewie (1 łyżka)
- 3 szalotki
- szczypta soli
Wskazówki
- Odetnij od szparagów stwardniałe końcówki. Następnie za pomocą obieraczki obierz szparagi zostawiając nienaruszone główki.
- Zagotuj wrzątek. Dodaj połowę margaryny, sól, cukier oraz połowę soku z cytryny. W tak doprawionej wodzie gotuj szparagi aż będą miękkie.
- W tym czasie przygotuj sałatkę. Posiekaj drobno liście natki pietruszki, dodaj kapary oraz pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Całość wymieszaj.
- Odcedź szparagi, jeszcze ciepłe dopraw pozostałym sokiem w cytryny oraz odrobiną soli. Podawaj z Florą Original na wierzchu oraz sałatką z pietruszki.