Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka
Nieco inna zupa ogórkowa! Świeży ogórek w towarzystwie skrzydełek kurczaka!
Czas przygotowania40 minut
4 porcje

Składniki
- 4 skrzydełka kurczaka
- 1 marchewka - 100 g
- ½ pietruszki – 50 g
- ¼ selera – 50 g
- 1 ząbek czosnku
- 2 listki laurowe
- 4 ziemniaki – 200 g
- 4 ziarnka pieprzu
- 4 ziarnka ziela angielskiego
- 1 cały zielony ogórek - 200 g
- 1 cebula – 40 g
- kawałek pora (biała część) - 40 g
- 1 cytryna
- 40 g margaryny Flora Original
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 mały pęczek koperku
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 g soli
Wskazówki
- Warzywa, ziemniaki, cebulę i pora pokrój w małą kosteczkę. Marchew, selera i pietruszkę zetrzyj na tarce.
- W garnku, w którym zazwyczaj gotujesz zupę, rozgrzej olej, rozpuść margarynę wrzuć warzywa i zeszklij je smażąc na wolnym ogniu przez chwilę. Dodaj opłukane skrzydełka z kurczaka.
- Całość zalej zimną wodą (1l). Wywar doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy.
- Zupę gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut. W tym czasie obierz ogórka i zetrzyj go na tarce, posiekaj koperek, wyciśnij sok z cytryny.
- Jogurt wymieszaj w misce z łyżeczką mąki ziemniaczanej, ogórkiem i koperkiem. Dodaj odrobinę gorącej zupy, po czym całość wlej do garnka dokładnie mieszając.
- Zupę doprowadź do wrzenia i natychmiast odstaw na bok.
- Gotową zupę dopraw do smaku sokiem z cytryny i dla podkreślenia smaku dodaj łyżkę margaryny – mieszaj chwilę, aby margaryna połączyła się z zupą. Jeśli zachodzi taka potrzeba dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli.
