Zupa kalafiorowa z wędzoną makrelą
Kalafior to jedno z najcenniejszych warzyw pod względem wartości odżywczych! Jest lekkostrawny, niskokaloryczny, a według naszego przepisu jest po prostu pycha! Do tego makrela, która jest źródłem kwasów omega-3!
- Czas przygotowania25 minut
- 4 porcje
Składniki
- 1 główka kalafiora
- 0,5l jasnego bulionu warzywnego
- 1 bulwa selera (ok. 200g)
- 20g musztardy Dijon
- 0,5l chudego mleka
- 40g Flory Light
- 2 filety wędzonej makreli
- pieprz biały (szczypta do smaku)
- kilka listków posiekanej natki pietruszki
Wskazówki
- Kalafiora oczyść. Wykrój małe różyczki, odrzuć łodygi i liście. Selera obierz, pokrój w mniejsze kawałki.
- Zagotuj bulion, dodaj warzywa i gotuj pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie wlej mleko i ponownie gotuj aż warzywa będą miękkie.
- Dopraw pieprzem, musztardą i zmiksuj. Przetrzyj przez sito. Dodaj Florę Light.
- Makrelę oczyść ze skóry i ości. Podziel na mniejsze kawałki.
- Zupę podawaj w miseczkach z wędzona makrelą na wierzchu, posypaną natką pietruszki.