Cielęcina z pomarańczowo-jogurtowym sosem
Kolejny smaczny pomysł na ograniczenie „złych” tłuszczów. Cielęcina użyta w tym przepisie zawiera 4 razy mniej tłuszczów nasyconych niż schab wieprzowy. Nie dodawaliśmy soli tylko aromatyczne przyprawy – efekt mniam – pycha sprawdźcie sami!
- Czas przygotowania1 godziny
- 2 porcje
Składniki
- 300g cielęciny bez kości z dowolnej części (np. sznyclówki)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- ½ selera
- 20 g margaryny Flora Original
- 1 łyżka mąki pszennej
Wskazówki
- Cielęcinę i czosnek zalej 400ml zimnej wody, dodaj pokrojone w kostkę warzywa i gotuj około 40 minut pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
- W garnuszku rozpuść margarynę, dodaj do niej łyżkę maki, pomieszaj. Do tak przygotowanej zasmażki dodaj pozostały z duszenia wywar. Rozprowadź go dokładnie, gotuj około 5 minut.
- Do sosu dodaj otartą skórkę z pomarańczy i wyciśnięty z owocu sok.
- Sos pomieszaj z jogurtem, dodaj posiekane zioła (już nie gotuj), dodaj również, na powrót, pokrojone w kostkę warzywa.
- Mięso pokrój na porcje i serwuj ułożone na sosie.