Dorsz na parze z zielonym groszkiem
Dorsz na parze to świetna propozycja dla tych, którzy cenią sobie smak tej ryby. Pamiętajmy również, że ten sposób przyrządzania pozwala zachować maksimum witamin!
- Czas przygotowania35 minut
- 4 porcje
Składniki
- 400g dorsza, mintaja lub sandacza
- 1 pęczek natki pietruszki
- 100g pomidorów malinowych
- ½ cytryny
- 1 ząbek czosnku
- szczypta suszonych ziaren ostrej papryki chili
- 100ml wina wermut
- 2 małe cebulki szalotki
- 40 g margaryny Flora Original
- 300g mrożonego zielonego groszku
Wskazówki
- Rybę umyj, następnie osusz za pomocą papierowego ręcznika. Usuń ości i pokrój na mniejsze filety ok. 6 cm na 6 cm.
- Rybę obsyp delikatnie ziarnami ostrej papryki, a następnie obtocz w posiekanej natce pietruszki.
- Na patelnię wsyp mrożony groszek, dodaj pokrojoną w plastry szalotkę, plasterki ząbka czosnku, przecięte na pół pomidorki malinowe. Całość podlej winem i dodaj margarynę Flora Original. Na wierzchu ułóż warstwę z ryby (układaj jeden kawałek na drugim). Połóż po plasterku cytryny.
- Całość przykryj przykrywką, doprowadź do wrzenia. Rybę gotuj około 10 minut.
- Podawaj na ryżu z zielonym groszkiem i powstałym sosem