use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Dorsz na parze z zielonym groszkiem

Dorsz na parze to świetna propozycja dla tych, którzy cenią sobie smak tej ryby. Pamiętajmy również, że ten sposób przyrządzania pozwala zachować maksimum witamin!
  • 45 minut
  • Czas przygotowania35 minut
  • 4 porcje
recipe image Dorsz na parze z zielonym groszkiem

Składniki

  • 400g dorsza, mintaja lub sandacza
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 100g pomidorów malinowych
  • ½ cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta suszonych ziaren ostrej papryki chili
  • 100ml wina wermut
  • 2 małe cebulki szalotki
  • 40 g margaryny Flora Original
  • 300g mrożonego zielonego groszku

      Wskazówki

      1. Rybę umyj, następnie osusz za pomocą papierowego ręcznika. Usuń ości i pokrój na mniejsze filety ok. 6 cm na 6 cm.
      2. Rybę obsyp delikatnie ziarnami ostrej papryki, a następnie obtocz w posiekanej natce pietruszki.
      3. Na patelnię wsyp mrożony groszek, dodaj pokrojoną w plastry szalotkę, plasterki ząbka czosnku, przecięte na pół pomidorki malinowe. Całość podlej winem i dodaj margarynę Flora Original. Na wierzchu ułóż warstwę z ryby (układaj jeden kawałek na drugim). Połóż po plasterku cytryny.
      4. Całość przykryj przykrywką, doprowadź do wrzenia. Rybę gotuj około 10 minut.
      5. Podawaj na ryżu z zielonym groszkiem i powstałym sosem