Grillowany łosoś z cytrusowo-pomidorową salsą
Łosoś to doskonałe źródło niezbędnych kwasów tłuszczowych Omega-3. Wypróbuj ten szybki i prosty przepis z kwaskowatą salsą, która stanowi doskonałe dopełnienie ryby.
- Czas przygotowania15 minut
- 6 porcje
Składniki
- 2 średniej wielkości posiekane pomidory
- 2 duże słodkie pomarańcze, obrane, podzielone na kawałki i grubo posiekane
- 150 ml pokrojonej zielonej cebulki
- 6 łyżek stołowych podzielonej kolendry
- 2 łyżeczki drobno pokrojonej papryczki jalapeno z nasionami (opcjonalnie)
- 4 łyżki stołowe Flory Original
- 6 filetów z łososia (około 750 g)
Wskazówki
- Połącz pomidory, pomarańcze, zieloną cebulkę, 4 łyżki stołowe kolendry i papryczki jalapeno w dużej misce; odstaw.
- Zmiksuj Florę z pozostałymi 2 łyżkami stołowymi kolendry w mniejszej miseczce.
- Grilluj lub opiekaj łososia na ruszcie, smarując go mieszanką kolendry i Flory przez 15 minut lub do czasu, gdy łosoś będzie gotowy. Podaj salsę z łososiem.