Włoska zupa na zdrowe serce
Nic nie rozgrzewa lepiej niż pyszna włoska zupa. Pozwól sobie na chwilę relaksu dzięki temu przepisowi. Pełna bogactwa smaków i zdrowia.
- Czas przygotowania15 minut
- 8 porcje
Składniki
- 1 łyżka stołowa margaryny Flora Original
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone
- 2 średniej wielkości marchewki, posiekane
- 2 zmielone ząbki czosnku
- 796 ml rozgniecionych pomidorów
- 1 l bulionu wołowego (o niskiej zawartości sodu)
- 375 ml kapusty, porwanej na strzępy
- 50 ml świeżej natki pietruszki, posiekanej
- 1½ łyżeczki suszonych liści bazylii
- 1½ łyżeczki suszonych liści oregano
- 250 ml małego makaronu – muszelki, kolanka lub kokardki, nieugotowane.
- 540 ml fasoli zwyczajnej, odsączonej, można użyć ciecierzycy lub czarnej fasoli.
Wskazówki
- Cebulę, seler naciowy, marchewki i czosnek podsmaż na margarynie w dużym rondlu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Dodaj pomidory, bulion, kapustę i przyprawy. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
- Dodaj pozostałe składniki. Gotuj przez 20 minut, często mieszając.
- Podawaj ze startym parmezanem.