Farfalle z tuńczykiem, cytryną i burakami liściowymi
Farfalle z tuńczykiem, cytryną i burakami liściowymi.
- Czas przygotowania20 minut
- 4 porcje
Składniki
- 300 g pełnoziarnistego makaronu typu farfalle (kokardki)
- 3 łyżki stołowe Flory Original
- 1 średniej wielkości cebula, drobno posiekana
- 4 zmielone ząbki czosnku
- 1 duży pęk buraków liściowych, przyciętych i grubo posiekanych
- 170 g tuńczyka w sosie własnym
Wskazówki
- W dużym garnku ugotuj makaron we wrzącej wodzie, aż będzie miękki, a następnie odcedź.
- W dużym, szerokim garnku rozpuść na średnim ogniu 2 łyżki stołowe (30 ml) Flory Original i podsmażaj przez 5 minut cebulę i czosnek, aż będą miękkie.
- Dodaj buraki liściowe i podsmażaj przez około 3 minuty, mieszając, aż liście nieco się skurczą. Dodaj tuńczyka i mieszaj, aż całość będzie ciepła.
- Dodaj odcedzony makaron, pozostałą 1 łyżkę stołową (15 ml) Flory Original, sól, pieprz, płatki chilli, skórkę cytryny, sok z cytryny i parmezan.
- Dokładnie wymieszaj, by składniki równomiernie się połączyły i podawaj od razu.