Lasagne ze szpinakiem i białym serkiem
Ten przepis zmodyfikowaliśmy dodając zamiast tłustego i bogatego w nasycone tłuszcze serka ricotta chudy twaróg.
Dzięki temu udało nam się ograniczyć zawartość złych tłuszczów o 5,7 g (28%GDA). Smak jest równie doskonały dzięki użyciu przypraw.
Dzięki temu udało nam się ograniczyć zawartość złych tłuszczów o 5,7 g (28%GDA). Smak jest równie doskonały dzięki użyciu przypraw.
- Czas przygotowania40 minut
- 2 porcje
Składniki
- 160g makaronu lasagne
- 250 g szpinaku
- 200 g białego chudego sera
- 40 g pomidorów suszonych
- 20 g margaryny Flora Original
- 50 g cebuli typu szalotka
- 2 g gałki muszkatołowej
- 2 jajka
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 ostra papryka chilli
- Szczypta soli i czarny pieprz do smaku
Wskazówki
- Makaron zamocz na chwilę w gorącej wodzie i ułóż jedna warstwę w żaroodpornym naczyniu, posmarowanym wcześniej margaryną.
- Cebulę i chilli pokrój w drobna kosteczkę, krótko podsmaż na pozostałej margarynie, dodaj szpinak i gałkę muszkatołową.
- Szpinak pomieszaj z białym serem i podsmażonym szpinakiem. Dodaj pokrojone w kawałki suszone pomidory, jogurt i żółtka z dwóch jaj.
- Wszystko dopraw do smaku odrobiną soli i czarnego pieprzu.
- Powstałą w ten sposób masą przekładaj plastry lasagne.
- Całość umieść na 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.