Tęczowa wołowina
Tęczowa wołowina to kolorowe i smaczne danie pełne chudej wołowiny i przepysznych warzyw. To zdrowe i przyjazne sercu danie z pewnością uczyni dzień bardziej radosnym.
- Czas przygotowania25 minut
- 4 porcje
Składniki
- 300 g chudej wołowiny pokrojonej na cienkie paski
- 10 g Flory Original
- 250 g średniego makaronu jajecznego
- 1 czerwona papryka, bez nasion, pokrojona na paski
- 6 młode kukurydze, posiekane
- 85 g groszku cukrowego
- 3 wiosenne cebulki, pokrojone w ukośne plasterki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 4 łyżki stołowe świeżego soku pomarańczowego
Wskazówki
- W płaskim naczyniu wymieszaj składniki marynaty. Włóż paski wołowiny i marynuj. Przykryj i odstaw na 1 godzinę.
- Roztop Florę Original w naczyniu wok lub na patelni. Wyjmij paski wołowiny z marynaty i delikatnie ułóż je w naczyniu wok/na patelni.
- Smaż paski wołowiny na dużym ogniu przez 2 minuty, ciągle mieszając, aż do czasu, gdy kawałki wołowiny będą miały kolor brązowy. Wyjmij wołowinę i odstaw.
- W garnku zagotuj wodę. Dodaj kluski, mieszając, by się nie skleiły, a następnie przygotuj je zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aż staną się miękkie.
- Jeśli naczynie wok/patelnia wygląda sucho, dodaj odrobinę Flory Original, a następnie dodaj czerwoną paprykę, młodą kukurydzę, groszek cukrowy i wiosenną cebulkę. Podsmażaj, mieszając, przez 2 minuty.
- Dodaj czosnek, imbir, wołowinę i resztę marynaty, a następnie podsmażaj, mieszając, przez 1 minutę. Dolej soku pomarańczowego, a następnie gotuj, mieszając, przez kolejną minutę.
- Odcedź kluski w durszlaku i przełóż do naczynia, w którym podasz potrawę. Nałóż warzywa i podsmażoną wołowinę na kluski – podawaj od razu.