Jambalaya – krewetki z szynką
Kolejny smaczny pomysł na urozmaicenie codziennego menu. Dużo warzyw – do przygotowania jednej porcji użyliśmy ponad 160 g oraz ryż, które dostarczają cennego w diecie przyjaznej sercu błonnika. Nie dodaliśmy soli, bo zwykle wędzona szynka jest dość słona. Zamiast soli proponujemy użycie smakowitych przypraw. Pycha.
- Czas przygotowania40 minut
- 6 porcje
Składniki
- 30 g margaryny Flora Original
- 300 g selera naciowego pokrojonego w kostkę
- 150 g białej cebuli pokrojonej w kostkę
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 300 g pomidorów pelatti z puszki (pomidory pokrojone na kawałki) bez sosu
- 100 g ryżu
- 250 g surowych krewetek obranych
- 150 g wędzonej szynki pokrojonej w kostkę
- 100 g mrożonego zielonego groszku
- 150 g zielonej papryki pokrojonej w kostkę
- 2 g suszonego oregano
- 2 g suszonego tymianku
- 1 łyżeczka sosu tabasco (2g)
Wskazówki
- W odpowiednim garnku rozgrzej margarynę, zeszklij na niej cebulę, paprykę i czosnek. Warzywa smaż na wolnym ogniu aż staną się miękkie.
- Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę, krewetki oraz oregano, tymianek i tabasco.
- Wszystko razem smaż chwilę. Dodaj ryż i całość zalej 200 ml wody. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Garnek przykryj i wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika – piecz około 30 minut aż ryż zupełnie wchłonie wodę i będzie miękki.